2012. július 25., szerda

Mit tegyél, ha unod a diétát és az edzéseket?


Mit tegyél, ha unod a diétát és az edzéseket?



Mindenkinek eljön az a pont, hogy elég! Unod az állandó megtervezett étkezéseket, unod előkészíteni a  napi kajálásokat, unod a kajákat, fáradt vagy, lehangolt, levert, nem esik jól edzeni menni, kezdesz kifogásokat keresni és már le sem mész inkább, nem érzed a változást….


Intő jelekről beszélek, amelyekre nem lehet csak úgy magasról tenni, mert az egyenértékű azzal, hogy feladtad és befejeződik az utad.

Ez a pont mindenkinél eljön, profiknál is, őrülteknél is, fanatikusoknál is! Más kérdés, hogy beszélsz róla, vagy sunnyogsz! Az első lépés, hogy fel kell ismerni, baj van! 

Kinél mikor üt be az első mélypont, tök mindegy! Az út, amit eddig megtettél nem dobható a kukába!!! Ha korán érkezik és még nagyon távolinak tűnik a vágyott cél, akkor vagy a legnagyobb veszélyben (tudom magamról). Ilyenkor kell a legnagyobb akaraterő! Talán nekem ekkor ütött be a gondolat, hogy blogot írjak, legyen egy módja, hogy nyomást gyakoroljak magam felett. Nem azt mondom, hogy mindenkinek blogot kell írnia, de a küzdelmeid nyilvánosságra hozása, valamilyen formában, jó hatással tud lenni, hiszen akkor már csak azért is végigcsinálod. Én arra emlékszem, hogy mikor belekezdtem az egészbe eleinte titkoltam, gondoltam majd látják az eredményt, aztán mikor beindult a fogyás 2-3 kg után mertem mondani több embernek. Aztán a bloggal párhuzamosan, már egyre több emberrel tudattam, hogy most ez van és inkább támogassanak, ne kísértsenek.  Mikor belekezd, vagy az úton van az ember, ezekkel tisztában kell lenni. Fel kell készülni a legvéresebb harcra, mert itt kemény harcok vannak az állandó gyengeségeink napi szintű leküzdésével.
Azt is sokan hallottátok már biztos, hogy a tartós eredményhez idő kell, sok idő..és ha úgy érzed, hogy neked pont az nincs, az már önmagában csúfos kudarc. Egész egyszerűen mindenhez IDŐ KELL! idő, hogy  a szervezeted átálljon, beinduljon a fogyás (ez akár egy hónap is lehet), Fokozatosan kell terhelned magad a sport terén is, tehát itt is az IDŐ játszik. Legjobb, ha tartósan fogyunk és nagyon lassan, kevés kilóktól (2-3 kg) szabaduljunk meg havonta. Most ha rajtad van 10+, az nagyon szar, ilyen tekintetben, mert hosszabb lesz az út. Azt is megfigyeltem már, hogy sok esetben az emberek tesznek magukra amíg csak +10  kg fölé nem mutat a mérleg. Úgy érzik 2-3 kg elfér, még 5-9 kg is, pedig akkor már egy ruhamérettel nagyobbat hordunk ugyebár..de még ez sem elég. + 10 után már többen észbe kapnak. Na de gondolkodj! ehhez is idő kellett. Nem egy nap alatt szaladtak fel azok a kilók:D
Szóval ha még nem látványos a fogyásod, az alakulásod 2 hónap után sem, tehát nem fogytál legalább 4 kg-ot, akkor érdemes törpölni, hogy mindent jól csinálsz-e? Erre jó megoldás, ha jegyzetelsz mindent az első naptól kezdve.
Lényeget tekintve, magam példáját és sok beszámolót elolvasva, úgy tűnik, Igen sok mélypont jöhet, de ami biztos, hogy lesz egy a legelején akár az első hét után, ha nincs annyira jól szervezve a változás. Bekövetkezhet ez az első hónapban is, mikor még alig látsz változást és már mögötted van egy kínlódós hónap (az edzésre, diétára váltás, megvisel az első két hétben). Ha ezeket túlélted már jobb lesz, mert jön a nagyobb súlyvesztés (ha mindent jól csináltál, betartottál) és mindenkit le fogsz nyűgözni tested-lelked változásaival, melyeket magadnak köszönhetsz. Nagyon biztos, hogy még időközben is lesznek komoly hullámvölgyek, de az eredmények eltusolják a nehézségek nagy részét, illetve rutinból megy a kajapakolás, készítés, edzésekben eredményeket érsz már el.  Ha már közel a cél: Azaz az utolsó kilók! pl. 5-6 kg súlyfelesleg. Ez megosztja az emberek, egyik oldalt nem zavarja, mert nem olyan látványos az ruhában. Ott a másik oldal, akik látnak ruha nélkül, bikiniben, úszódresszben. Ott azért 5-6 kg + zavaró és főleg neked. Nah ez a pár kilócska megy le a legnehezebben.

 Ezért mondom, ha már megvan a cél, ne hagyd ezt az 5+ kg-ot felkúszni, mert gyilok leadni. Szóval ebbe sokak bicskája beletörhet! Már magad mögött tudsz egy csomó küzdelmet, kicsit megfáradtál, nyűglődsz, mert alig megy le 1-2 kg havonta.. nem kapsz annyi dicséretet, mert havonta elenyésző a változás. Erre az időszakra keményebben fel kell készülni. Két út van ilyenkor nyilván, szarsz bele abbahagyod(ez a legkönnyebb), akár vissza is megy pár kiló, mert megfáradsz és már ennél mindenféle szart. Vagy Újabb lendületet adsz magadnak. Ezzel foglalkozok most:

Tippek, hogyan tarts ki:
-új receptek, idényzöldségek, gyümölcsök felhasználásával.
-változatos, tudatos kajálást nem elhanyagolni
-Nincs koplalás meg ilyen-olyan idióta böjtök.
-vegyél ki szabit ha tudsz, de legalább egy hosszú hétvégét, tehát pihenj!
-aludj eleget (6-8 óra), mert kimerül a szervezeted és szénhidrátot fogsz kívánni egész nap
-Komolyan mondom pihentesd az edzéseket is, nem azt mondom, hogy hagyd abba, de vegyél vissza, egy hétre, kell egy nagyobb pihenő az izmoknak, ízületeknek.  Heti szinten legalább 2 nap kell, ezt tudjuk, de egy nagyobb szünet is kell, egy idő után (4-6 hónap). Ez időben inkább sétálj napi min 30 percet, laza úszás, jóga, tánc legyen és max. 3-4 x egy óra.
-egyél,  ami már nagyon hiányzik, ha az torta, akkor persze nem egy egészet, de egy szelettel megjutalmazhatod magad, ha hosszú út áll mögötted. Add meg magadnak, ami kell! Persze mértékkel, hogy ne legyen sok idő majd ezután a szervezetednek visszaállni. Hidd el, ha egészségesen és jól kajáltál eddig, akkor nem is fogod kívánni a szarokat és hidd el nem fog jólesni a zsíros, vagy olajos, vagy agyoncukrozott szar kaja! Lényeg, hogy az elméd, a lelked megnyugodjon végre. Vigyázz, hogy ez a pihi, azért ne menjen át egy héten túlmutató, féktelen zabálásba, mert nagy eséllyel, itt a másik (rossz) útra térsz át. Ezután újból nyomnod kell a diétát, ahogy régen, az elején.
-tervezd magad újra, most újra gondold át miért kezdtél ebbe az egészbe bele és a céljaid egyeznek-e még a kezdetleges célokkal. Nézd végig a naplódat. dolgozz ki új stratégiát. Itt lesz akár új edzésterv, új napi kcal szükséglet újraszámolása.
- ne ábrándozz, csináld és tarts ki!
Ha már elérted a célodat, fogyás tekintetében bizonyára ott sem lesz megnyugvás mert rettegni fogsz tőle, hogy visszahízod a leadott kilókat. Lassan növeld a napi kcal-t és nézz utána, hogy adott mozgás mennyiség és munka mellett mennyi a súlytartáshoz szükséges napi szükséglet. Nem azért fogytál le, hogy boldogan visszahízd! Emlékezz, mennyi ideig tartott a kilók leadása!
Nekem szerencsém van, abból a szempontból, hogy életmódváltásra tettem a hangsúlyt és imádok sportolni. Tudatosítottam az elején, hogy lassú lesz a dolog, de erre készültem lélekben is. Nem fogyózni indultam meg újból, hanem felborítani készültem az eddigi megszokott szaréletmódomat. Úgy tűnik az én életemben, eddig is a sport volt a domináns kérdés, erre fektettem nagyobb hangsúlyt és úgy tűnik erre is fogok építeni a jövőben.
-Én már több embernek említettem, hogy NAPLÓZZON. Írd fel aznap mit ettél, számold ki hány kcal, ha kell írd fel hány órakor kajáltál, aznap mit sportoltál, és mennyi ideig.
Tudom.. nagyon óvodás módszernek tűnik, de fiúknak-lányoknak egyaránt ajánlom, mert nagyon sokat segít, hogy magunkat ellenőrizni, felülvizsgálni tudjuk. Én nem gondolom, hogy 2 hónap teljes részleteit csak úgy az ember fejben tud tartani. Márpedig ha belekezdesz valamibe azt normálisan érdemes csinálni..nem?
Nagyon hasznosnak érzem ezt! Személyesen is nehezen szántam rá magam, de nem bántam meg! Január végétől mai napig vezetem!
-Folyamatos Motiváció:
*Tudom szánalmas..de a régi fotók nem rossz dolgok…nyugodtan tedd mellé a mostanit, ha már kevesebbet, vagy ha még többet nyomsz akkor is! Az alakodat, ha már elérted a vágyott formádat, megtartani sem egyszerű, egy régi képpel simán elrettentheted magad. Jó esetben, nem lesz rá szükség, ha persze életmódváltással és nem koplalással fogytál le. Ha még nem érted el a célt, akkor motiválhat egy régi fotód szintén:D
Nagyon sok embert ismerek, aki szépen lefogyott majd utána habzsi dőzsi és visszament minden. Én is köztük voltam! és köszi még egyszer nem kérek belőle. Ez nekem elég erős motiváció. Ezért mondom, hogy a plusz 3 kg-ra is figyelj oda, mert kúszik fel alattomosan a többi is utána.
*Az adott sportban, melyet a leginkább kedvelsz és űzöl, tűzz ki újabb célokat. Tedd változatosabbá (intervall, crossfit), emeld a teljesítményt, a súlyokat (ezt végig fokozatosan kell).
*Ha diétában, a receptek gyártásban, főzésben vagy zseni, akkor fektess arra hangsúlyt, mutasd meg másoknak, segíts a többieknek (facebook, blog) bárhogyan.
*Nem tudom, kit mi motivál.. nekem megvan a cél:D, de javaslom ha még nincs meg a konkrét cél, akkor valami közelit, elérhetőt tűzzél ki mindig, mert perspektíva és célok nélkül halott minden.


Alapelvem, hogy a tudást, vagy a jó gondolatokat meg kell osztani másokkal is, önzetlenül. Ha nem jól gondolkodsz és hülyeségeket beszélsz, arra majd a közösséged felhívja jó esetben a figyelmedet. Tehát légy figyelmes, hallgass másokra! A tapasztalt cserére többféle képen is szert tehetsz. Lényeg, hogy ne gubózz be! A szívedet is nyisd ki, akkor még csinibb vagy sármosabb leszel.

Nah elég is ebből a sok okoskodásból, mert a végén olyan íze lesz, mint a legtöbb jó képességű női magazinnak.

Ha kihagytam valamit szóljatok! Csak a saját tapasztalataimat és az eddigiekben olvasott tapasztalatokat tudom továbbítani.  

Ne felejtsétek el, az amit csináltok a diéta, az egészséges, tudatos táplálkozás, az edzések, a legjobb befektetés! Anyagilag és Boldogságban is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése