2012. október 24., szerda

Te is téli álmot alszol?


Közeledik a tél, egyre több helyen olvassuk, hogyan készüljünk fel a téli hónapokra a sport stb. területén. Eljő a sötétség, levertek vagyunk és legszívesebben bevetnénk az ágyat a medve mellé és tavaszig fel sem kelnénk. Még a mókusok is bevackolják magukat….




Ez van. El kell fogadni, hogy télen kicsit másként működünk, nem lesz fény, napsütés ezerrel, de ne rinyáljuk végig a telet emiatt. Ha a fény és meleg lenne az egyetlen boldogságkeltő tényező, akkor pl. a skandináv országokban is csupa depressziós muki tengetné az életét. Nem!!! lesz még nyárJ és fel kell vennünk a harcot.

Edzések

Nagyon sokan beköltöznek a szabadból a kis meleg kuckóba, edzőtermekbe. A szabadban végzett sportok és úgy egyébként kint tartózkodni a friss levegőn nagyon hasznos a téli hónapokban is. Természetesen sokkal kellemetlenebb, de hasznosságát nem sokan vitatják. A télre is fel kell készülni, nem csak a nyárra a bikini szezonra. Kb. minden megváltozik a hangulatunk, a biológiai ritmusunk, az energia-háztartásunk, az étvágyunk, az alvás igényünk..stb..
Jobb ha fejben már most készülsz erre az időszakra.
Ha eddig is sportoltál, akkor folytasd télen is! Sokan a nyár múlásával nem annyira motiváltak a sporttevékenységek űzésére, most már úgyis „beöltözünk” címszó alatt.
A sportolásnak számos ismert előnye van, nagyon unalmas lenne felsorolni, azt amit már mindenki tud. Azért kiemelném, hogy az egyik legjobb antidepresszáns.
Ha eddig semmit nem sportoltál: a kinti sportokat (pl. futás) fokozatosság elvén, és alapos körültekintés után javaslom. Pl. ha soha nem futottál, akkor most nagyon fokozatosan, az időt és távot szintén lassan emelve, gondosan összeválogatott ruházatban kezd el, illetve folytasd.
Ne állj le a vérkeringést javító aerob sportokkal! Edzőteremben is találsz bőven lehetőséget, igaz közelébe sem jöhet egy szobakerékpár vagy spining óra egy valódi kerékpározáshoz, vagy a futógép a szabadban történő futáshoz, de azt kell mondjam több mint a semmi és ezt is csinálhatod úgy, hogy megmérettető legyen és ne csak langyos hugy.
A mozgással tehát ne állj le!
Az úszás- szauna kombi is kellemes aktív pihenés, jöhetnek a korcsolyák isJ Hajrá tehát, legyen a tél egy kőkemény alapozó időszak a tavaszi és nyári megmérettetésekre.


Kajálások

Télen többet kívánunk…??
A hideg beálltával több energiára van szüksége a szervezetünknek, az optimális testhőmérséklet fenntartásához. Megnövekedik az energiaigényünk és hajlamosak vagyunk ezt túlkompenzálni. Nem szabad! Figyeljünk oda a minőségi táplálkozásra, hiszen a hiányos, egészségtelen, sok szemetet tartalmazó kajálás az edzésminőséget és a mindennapi életviteledet is jelentősen rombolja. Így is fáradékonyabbak, lustábbak vagyunk télen. Télen minden lelassul, megáll. Ha telezabáljuk, magunkat mi is belassulunk, talán fel sem állunk. Idényzöldségeket egyél! Tehát hagyd a picskuba a paradicsomot, az novembertől nem terem a kertben. Csak az idényzöldségben-gyümölcsben van vitamin a többi kb. hulladék v. tartósított. Nézegess idénytáblázatokat.


Tényleg kulcsfontosságú, hogy az aktuális és vitamindús kajákat vedd magadhoz, olcsóbb és minőségibb is!

Aktív szabadidő!

Keress megszokottól eltérő, egyéb sportot, ami pihentet, szórakoztat, kikapcsol, vedd ki magad a monotonitásból.
Kevesebb legyen az ülős program, keresd a társaságot, olvass, tanulj, sétálj, menj ki a szabadba.
Szaunázz! 
Ezt is a fokozatosság elvén ajánlom, mivel nagyon megterheli a szervezetet, de télen-nyáron kíváló az egészséges ember számára. Kivételek esetekben nem ajánlott.: pl: vérnyomás-keringési problémák, gyulladásos vagy fertőző betegségek, várandóság stb. Tehát körültekintően és kiokosodva kezdj bele.


És a hangulatjavító egyéb praktikák...

Kellemes zenék, illatos gyertyák, kellemes lámpák, finom teák, finom fürdőkJ, társasjáték, és ereszd el a fantáziádat, pihenj meg, lazulj el.. tégy meg mindent, amit halogattál, mozgósítsd magad.

Ne aludj, NE lustulj! szedd össze magad és segíts másokat is ebben J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése