2012. november 16., péntek

Teázz egy jót! sportolóknak és életmódváltóknak is!

Mert nem csak a fehérjeturmix az egyedüli italunk....

Régóta szerettem volna egy pici időt szentelni e témának, ugyanis imádok teázni és régóta ismerem a teák jótékony hatását, sokat kísérleteztem ezen a területen is. Úgy is mondhatnám nagy füves családból származom:) és a gyógynövényekkel és az azokból készült teákkal is már gyerekkortól ismerkedek:)

Most specifikusan felsorolnám azokat a teákat, amelyeket jómagam is gyakran, akár napi szinten fogyasztok. Ezek nem csodateák, de nagyon sok pozitív hozadékkal jár szürcsölésük:) Az edzések és a diéta mellett csak és kizárólag, hasznos kiegészítőként, vitaminok-ásványi anyag pótlás mellett javaslom. Tehát nincsenek ugyebár csodateák, fogyasztó teák meg ilyesmi, de ez a bejegyzés nem is erről szól, csak említést teszek az én kedvenceimről.

Az első ilyen, a Rooibos tea, ez az egyik nagy kedvencem:)

Barátom sokáig sulykolta belém, hogy mennyire hasznos, és nincs is jobb egy csésze rooibos teánál edzés után, mert tele van ásványi anyaggal, vitaminnal :D Aztán hallgattam rá:)

Fontos tudnivalók:

Ez a tea ásványi anyagokban gazdag, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este nyugtató hatása van.

A növény eredete és feldolgozása: 

Az eredetileg vadon élő rooibos növény egy kizárólag Dél-Afrikában, a nyugat-fokföldi Cedarberg hegység környékén őshonos cserjeféle. Ültetvényei nem vegyszerezettek, állítólag, a feldolgozás minden fázisa természetes módszerekkel zajlik.A nemzetközi szakirodalom bőségesen foglalkozik a témával, a rooibos kutatások kapcsán a hatvanas évek óta több mint száz tudományos publikáció született. Jelenleg is zajlanak a laboratóriumi kísérletek, amelyek sikerétől függ, hogy hivatalosan is gyógyszerré nyilvánítják-e a tea hatóanyagait.

Amit tartalmaz:

Egy csésze rooibos tea (3 gr teafű 2 dl vízben) a következő ásványi anyagokat tartalmazza: rooibos tea
  • 0,07 mg vas
  • 0,22 mg fluor
  • 7,12 mg kálium
  • 1,09 mg kalcium
  • 0,07 mg réz
  • 1,67 mg magnézium
  • 0,04 mg mangán
  • 6,16 mg nátrium
  • 0,04 mg cink,99 féle illóolaj
Tartalmaz még C-vitamint, fenolkarboxilsavakat (gomba-, baktériumölő hatás, vírus szaporodásgátló hatás), görcsoldó hatású kvercetint és kvercitrint, P-vitamint (rutin), aszpalatint és notofagint (allergiás tünetek csökkentése), és flavonoidokat. 
A rooibos további előnyei:  

Alacsony tannin tartalom,teljesen koffeinmentes, igy este is iható, bár lefekvés előtt nem praktikus erős vízhajtó hatása miatt. Rendkívül gazdag szabad gyököket megkötő antioxidáns anyagokban.
Enyhíti továbbá a fejfájást, az asztma, a szénanátha tüneteit, jótékony hatással van az álmatlanságra, hasnyálmirigy bántalmakra, és elősegíti az emésztést. Hatásos ellenszere a bőrbetegségeknek, mint az ekcéma, pikkelysömör.A pattanásos bőr kezelésére is hatékony készítmény. A teát külsőleg is szokták alkalmazni, számos bőrápoló termékben megtalálható. Dél-afrikai kórházakban bevett gyakorlat bőrallergiás gyerekek rooibos-fürdős kezelése.
Lassítja vagy bizonyos esetekben meg is állítja a sejtek káros elváltozását, így nagy szerepe lehet több rákfajta megelőzésében.

Elkészítése

Csészénként (2-2,5 dl) 1 púpozott teáskanál rooibos teafüvet, forrásban lévő vízzel leönteni, és 3-6 percig állni hagyni.
 
Hogy fogyasztják?
Dél-Afrikában leginkább tejjel és cukorral isszák, bár máshol általában ezek nélkül tálalják. A rooibos tea édesítő, méz hozzáadása nélkül is édes, sokak szerint enyhén dióra emlékeztető aromával. A rooibos tea elkészítése lényegében megegyezik a fekete teákéval. Minél hosszabb ideig főzzük, annál markánsabban jelentkeznek az aromák a kész teában. Jégkockákkal fogyasztva üdítőitalként is fogyasztható.




Az egyik legnagyobb kedvencem, ha bekajáltam, vagy amolyan megtisztulásra vágyok, vagy betegség és gyógyszerszedés utáni állapotban vagyok egy hétig mindennap egy csészényit iszom és segít:)

Csalántea

A csalántea az egyik leghatásosabb vízhajtó, méregtelenítő ezért fogyókúránál nagy segítség. Kalciumot, káliumot, kovasavat, flavonoidokat és rengeteg C-vitamint tartalmaz. A csalánlevelek végén található szerotonin hangulatjavító hatásáról ismert. Ha naponta több csészével fogyasztasz belőle, fontos, hogy erős vízhajtó hatása miatt bőven igyál másfajta folyadékot is mellette. 

Elkészítése: forrázz le csészénként két teáskanál csalánlevelet, majd 5 percig hagyd lefedve, hogy az aromák kioldódhassanak, átszűrve lehetőleg ízesítés nélkül fogyaszd! Napi 1-2 csészényi fogyasztása ajánlott.

 Zöld tea

A szépítőként ismert tea flavonioidokat, vitaminokat és koffeint tudhat összetevői közt. Tartalmaz C-vitaminnak, káliumnak, kalciumnak, magnéziumnak és fluornak. Gyorsítja az agyagcserét és erősíti az immunrendszert. Nagyon fontos, hogy éberen tart és estenként komolyabb hatása van mint a fekete teáknak, kávénak. Alvás előtt, tehát nem javallott:)

Elkészítése: Nem akárhogyan..sajnos..ez nem a filteres féle megoldás, hanem az igazi szálas teafű.
  • A vizet addig forrald, amíg nem zubog, majd vedd le a tűzről, és hagyd visszahűlni 70 fokra. Ha visszahűlt, akkor szabad ráönteni a levelekre.
  • Fedd le és mindössze 1-3 percig hagyd állni, majd szűrd le.
  • A leveleket másodszor is le lehet forrázni, a második forrázáskor egészen más hatóanyagok oldódnak ki belőle. Ilyenkor már 5-8 percig is ázhat a levél.
  • A zöld teát lehetőleg porcelán vagy mázatlan agyag csészéből idd, ízesítés nélkül.
Tipp: stevia levéllel együtt elönteni a leveleket és így egyben már édesítjük is.

Borsmenta tea

A borsmenta tea  elűzi a nassolási vágyat, salaktalanít, és kiváló görcsoldó, enyhíti a szélgörcsöt és a felfúvódás érzést. Illóolaja jótékonyan hat az epeműködésre.
Fogyassz belőle naponta 2-4 csészével.
Elkészítése: forrázz le 1 teáskanál szárított borsmenta-levelet vagy 1 teafiltert, és 8 percig hagyd lefedve állni, langyosan fogyaszd.


Citromfű tea

Szintén egy nagy kedvenc! Tisztítja a bélflórát, görcsoldó és nagy mennyiségű A-vitamin is található benne. Idegekre ható nyugtató hatással bír és segít az ideges eredetű alvásproblémákban.  Illóolaja baktérium- és gombaölő hatású. Javítja az epeműködést, és megnyugtatja a gyomrot is.
Elkészítése: forrázz le csészénként egy evőkanálnyi teafüvet, és 3-5 percig hagyd lefedve állni. Ízesítheted mézzel és citromkarikákkal.

Hársfalevél tea

A hársból készült főzet enyhíti a megfázás tüneteit és a benne található cserzőanyagoknak, flavonoidoknak és vitaminoknak köszönhetően serkenti az anyagcserét.

Elkészítése: Önts le csészénként egy evőkanálnyi hársfalevelet forrásban lévő vízzel, majd 10-15 perc múlva szűrd le és ízesítsd szegfűszeggel, ettől pikáns lesz:)


és végül a Jolly Joker tea:
ezt idd és vigyorogj:)

Gyömbér tea


Rendkívül takarékos megoldás a friss gyömbérből készített tea. Egy ismerősöm jó tanácsára próbáltam ki és nem bírtam róla leállni tavaly télen, így idén sem feledkezem meg róla, ugyanis felmelegít, szó szerint hevít:)
Nézzük mit tud:

  •  12 féle antioxidáns tartalmaz
  • 23 féle gombaölő vegyület
  • 11 különböző fekélyellenes hatású vegyület
  • 10 féle vírusellenes vegyület
  • 8 féle májvédő vegyület
  • Csökkenti a koleszterinszintet és a magasvérnyomást
  • Jó hatással van a szívre
  • A gyömbér egyik legaktívabb összetevője, a zingibain nevű vegyület, a természet egyik leghatásosabb fehérjebontó enzimje. Mindössze 1 g zingibain 10 kg hús megpuhítására is képes. A fehérjebontó enzimek fontos szerepük van az autoimmun betegségek szabályozásában
  • Fájdalomcsillapító
  • Gyulladáscsökkentő
  • nemi vágy serkentő
  • hangulatjavító
  • Menstruációt elősegítő gyógynövénynek tekintik
Azt szoktam mondani, hogy az ami mindenre jó, az semmire. Szóval akkor itt most megállok.
Elkészítés:





Tuti tipp:

Frei Café, ahol nagyszerű tea és kávé élményekkel bővülhetsz.

http://www.cafefrei.hu/

A kávézóban elvitelre nagyszerű teákat lehet vásárolni, elérhető áron. A honalpon nincs fent az összes kiszerelés és minden ár, de elég kedvezően lehet vásárolni a fincsi teákat. Az én kedvencem a szavanna íze: rooibos tea, datolyával, fahéjjal és ánizzsal ízesítve.



Egészségünkre!  Csirió:DDDD

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése