2012. szeptember 21., péntek

FEHÉRJÉK I.



Bemelegítésként összegyűjtöttem néhány alapvető információt  a fehérjék szerepéről. Bemutatom a legfontosabb aminosavakat és természetes előfordulásukat jelöltem meg. Több részletben szeretném a fehérjékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat megosztani veletek. Íme az első fejezet. a következőkben szó lesz a fehérjebevitelről, a fehérje és a sport-edzés kapcsolatáról.

Fehérjék I.
A proteinek, fehérjék testünk legfontosabb alkotó elemei. Felelős, a testszövetünkért, izmainkért, haj, bőr, csontok első számú tápanyagai. Fontos szerepet tölt be az agy, idegek, mirigyek és a hormonok működésében. Ha nem fogyasztunk elég fehérjét elindul a test leépülése. A fehérje a sejtek alapköve, segít a növekedésben, regenerálódásban, izomszövetek előállításában.




Fehérjék
Miben található
Mit szolgál, amit tudni kell róla
Túladagolás
Állati eredetű fehérjék
Csirkemell, hal, Tejtermékek (kazein), tojásfehérje, cottege cheese(kazein), ricotta, növényi eredetű szója
komplett fehérje, tartalmazzák az összes aminosavat
A tejtermékek kazeint is tartalmaznak, melyek lassan felszívódó fehérjék, ezt érdemes éjszakára, estére tehát vacsorára fogyasztani.




máj és vesekárosodás, kiszáradás, fáradtság, ingerlékenység, köszvény kialakulásának veszélye, csontritkulás kialakulása (a túlzott fehérje bevitel elvonja a kalciumot)
Növényi eredetű fehérjék
rizs, bab, borsó, kukorica, lencse,búzacsíra, zab, szója, zöldségek, dió, mogyoró, mandula, saláták
inkomplett fehérjék, nem tartalmazzák az összes aminosavat



Fehérjék -Aminosavak
Valójában a fehérjék építőköveire van szükségünk, azaz az aminosavakra.  Ha egyetlen eszenciális aminosavból keveset viszünk be, vagy egyáltalán nem, akkor az összes többi hatékonysága is csökken. Már egy aminosav hiánya is befolyásolja az optimális fehérjeszintézist. Fontos tudni, hogy bomlástermékük az ammónia mely mérgező a szervezet számára. A bomlástermék karbamid formában a vizelettel ürül, a laboreredményekben is megmutatkozik, itt az optimális karmabid szintet kell figyelni.
Az aminosavak 80% -át a szervezet, a máj állítja elő. A szervezet nitrogénből és szénhidrátból is képes előállítani.
 Az esszenciális aminosavakat (8) egyesek szerint 9 (a hisztidin kérdéses) szervezetünk nem képes előállítani. Ezeket táplálékkal és étrend kiegészítőkkel kell pótolni.
A testnek nagyobb szüksége van az elsődleges aminosavakra, mint a fehérjékre. Ezeket mindenképpen tápanyaggal szükséges bevinni, a szervezet nem tudja előállítani.

Lássuk a másodlagos aminosavakat, melyeket a szervezetünk képes előállítani:
alanin, arginin, aszparagin, aszparaginsav, cisztein, cisztin, glicin, glutamin, glutaminsav, ornitin, prolin, szerin, tirozin
 
Legfontosabb aminosavak és Esszenciális aminosavak, melyet nekünk kell pótolni:
Aminosav
Miért felelős:
Természetes előfordulása
Leucin
izmok energiaforrásként használják, megelőzi a katabolizmust. Elősegíti a növekedési hormon termelődését és a tesztoszteronszint megtartását
Növeli az izmok számára hozzáférhető energia mennyiségét
a tejtermékekben, vörös húsokban tejsavó és tojásfehérje készítmények, valamint a barna rizs, a babok, diók, a szójaliszt és a teljes gabona
Izoleucin
Megelőzi a katabolizmust és segíti a regenerálódást
Stabilizálja a vércukorszintet, így egyenletes energiaellátást biztosít
létfontosságú szerepet játszik a fehérjeszintézisben, az izomépítésben és az izomvesztés elkerülésében.
húsokban, baromfikban, halban, sajtban, a legtöbb magban és a mogyorófélében.
Valin
késlelteti a kifáradást, vércukorszint stabilizáló
gomba, húsok, lencse, földi mogyoró, szezámmag
Glutaminsav/glutamin
javítja a regenerációt, segít az izomnövekedésben, immunerősítő
tejsavó, búzafehérje
Aszparaginsav
állóképesség növelésében segít, védi a központi idegrendszert
spárga
Triptofán
állóképesség növelő, antidepresszáns
izomépítő
tojás, banán, húsok, hal, tej, datolya, amerikai mogyoró
Arginin
zsírégetés fokozó, izomépítő, növeli a zsírsavak izomba történő felvételét, elősegíti a sebgyógyulást
napraforgómag, zabliszt, barna rizs, dió, szezámmag, búzakorpa, zselatin, kukorica, dió, csokoládé, mazsola
Tirozin
csökkenti a fáradásérzetet, energetizál
spenót, banán, sovány sajtok, cukkini
Alanin
energiaszolgáltató
mogyorófélék, tökmag, gabonák, túró, szója, szójatermékek, szezámmag
Taurin
méregtelenítő és zsírégető
tenger gyümölcsei, hal
Lizin
zsírégető, izomépítő, immunerősítő
tej, tojás, hal, húsok, élesztő, sajt, szójatermékek
Kreatin
gyors és zsírmentes izomtömeg növelő
húsok
Fenil-alanin
csillapítja az éhségérzetet, javítja az emlékezőképességet, antidepresszáns,
szója, gabona, mandula, tökmag, szezámmag, amerikai mogyoró, sovány tej, gomolya
Metionin
erős antioxidáns,
segít méregteleníteni a szervezetet,
segít kiküszöbölni az izomgyengeséget,
elősegíti az ösztrogén kiválasztást,
Lebontja a zsírokat és megelőzi a koleszterin felhalmozódását
halakban, húsban, tojásban, cottage cheese-ben
Hisztidin
Szövetek növekedésében és újjáépítésében segít, a központi idegrendszer működését is elősegíti, csökkenti a nyugtalanságot. Értágítóként is alkalmazzák. Csecsemők számára fontos, felnőttek számára nem.
tejtermékekben, a húsban, a halakban, valamint a rizsben, a gabonában, és a rozsban.
Treonin
aszpartamsavval és metioninnal együtt alkalmazzák, elősegíti az anyagcserét és a különféle anyagok felszívódását, segíti a máj működését, fehérjeegyensúly fenntartásában van szerepe
a tejtermékek, húsok, tojás, a búzacsíra, magvak, babfélék, és néhány zöldség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése